Selecteer een pagina

Nieuws

Hoe ziet het recycleproces van plastic eruit?

Plastic afval wordt gebruikt voor het maken van grondstof voor verschillende nieuwe producten. Dit zijn  bijvoorbeeld verpakkingen en emmers, maar ook schoenzolen kunnen het resultaat van plasticverwerking zijn. Broeckx Plastic Recycling verzorgt de eerste stappen in dit recycleproces, namelijk de inzameling en sortering van het plastic afval. In deze blog geven we meer uitleg over het algehele recycleproces van plastic in 5 eenvoudige stappen.

Plastics sorteerbedrijf Broeckx Esbeek

Stap 1: Inzameling plastic afval

Het recycleproces begint bij de inzameling van plastic. De kunststoffen worden óf door Broeckx Plastic Recycling opgehaald, óf door de klant bij ons aangeleverd. Eenmaal aangekomen verzamelen we de materialen en brengen we deze naar Esbeek. Broeckx Plastic Recycling biedt diverse mogelijkheden voor de plasticinzameling: van transport tot en met open containers op locatie. Bekijk hier alle inzamelingsopties die Broeckx Plastic Recycling aanbiedt.

Stap 2: Sorteren, sorteren, sorteren

De volgende stap is het sorteren van het ingezamelde materiaal. Op de locatie van Broeckx Plastic Recycling wordt het plastic gesorteerd op basis van soort kunststof, kleur (transparant of bedrukt) en op basis van de eigenschappen (hard of zacht). Afhankelijk van de uiteindelijke eindbestemming of de toepassing sorteert Broeckx Plastic Recycling op bovenstaande zaken.

Stap 3: Persen in balen

Nadat al het plastic is gesorteerd, worden de kunststoffen in balen geperst, die tot 500 kg per stuk kunnen wegen. Deze manier van werken bespaart ruimte en zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk gewicht in een vrachtwagen kan worden vervoerd. Dit komt mede doordat we de balen gemakkelijk kunnen stapelen.

  Stap 4: De verwerking gaat van start

  De balen worden aangeleverd bij recyclers voor verdere verwerking. Het plastic wordt daarbij versnipperd in stukjes. Deze snippers worden indien nodig gewassen en gedroogd, waarna er met een ‘extruder’ een nieuwe korrel wordt gemaakt. Een extruder is een machine die de snippers opwarmt, vervolgens de vloeibare massa filtert en er vloeibare slierten kunststof van maakt. Na een bad waarin de slierten afkoelen en stollen, worden deze verkleint tot korrels. Deze korrels worden ook wel re-granulaat genoemd of recyclaat.

   Stap 5: Nieuwe producten van gerecycled plastic!

   Het recycleproces is klaar en nu kan het circulair ingezet worden in nieuwe producten. Zoals je in de voorgaande stap hebt gelezen, wordt het re-granulaat de basis voor de nieuwe en duurzame plastic producten. Door het re-granulaat te smelten en te vormen kunnen de gewenste producten worden verkregen. Deze laatste stap maakt de circulaire keten rond.

   Op het gebied van inzamelen en sorteren van plastic afval, beschikt Broeckx Plastic Recycling over vele mogelijkheden en jarenlange kennis en ervaring. Meer weten over onze diensten of het algehele recycleproces van plastic? Neem dan gerust contact met ons op!