Selecteer een pagina

Nieuws

Waarom is het ene soort plastic niet het andere?

Plastic, een kunststof, is inmiddels een essentieel onderdeel geworden van ons leven. Zeker als je kijkt naar de verscheidenheid van producten waarin plastic verwerkt is. Deze producten beschikken vaak over andere soorten eigenschappen. De reden hiervoor is dat, afhankelijk van de toepassing van het te produceren product, het plastic materiaal een bepaalde samenstelling/ eigenschap moet hebben. Zo heb je plastic folie dat flexibel en rekbaar is, maar minder sterk. En hard plastic, dat stugger is, en als het buigt dus sneller breekt. Ook kan plastic worden geproduceerd dat het product dat erin verpakt zit beschermd tegen blootstelling aan uv-licht of chemicaliën. Dit zijn slechts voorbeelden; iedere soort plastic heeft zo zijn specifieke eigenschappen.

Plastics sorteerbedrijf Broeckx Esbeek

Verschillende chemische eigenschappen

Om te kunnen recyclen moeten kunststoffen zoveel mogelijk worden gescheiden op soort kunststof. Tegenwoordig bestaan er talloze soorten plastic met allerlei mogelijke combinaties of toegevoegde eigenschappen. Soms wordt plastic gebruikt om vlees langer goed te houden, terwijl het ook ingezet kan worden om producten een luxe uitstraling te geven of stevigheid te bieden. Doordat er zoveel verschillende soorten plastic -met bijbehorende eigenschappen- bestaan, is het belangrijk om (plastic)afval te scheiden. Wanneer het (plastic)afval gescheiden is, kan het recycleproces beginnen.

Kwaliteit staat bovenaan

Het recycleproces kent twee belangrijke redenen om kunststoffen níet bij elkaar te voegen. Een voorbeeld hiervan zijn LDPE- en PS. Wanneer de folies tijdens het recycleproces worden verwarmd smelt PS namelijk al bij 90 graden Celsius, terwijl LDPE pas smelt bij circa 160 graden Celsius. Wanneer de ene kunststof nog niet aan het smelten is, is de andere dus al vloeibaar en kan zodoende niet samen gerecycled worden. Hierdoor gaat de kwaliteit van het eindproduct namelijk drastisch omlaag.

Broeckx Plastic Recycling is gespecialiseerd in het inzamelen, sorteren, transporteren en het afzetten van gebruikte plastic verpakkingen binnen Europa.  

 Meer weten en/of interesse in een samenwerking? Neem contact met ons op!