Selecteer een pagina

Nieuws

Waarom is afval scheiden belangrijk?

Wat kan allemaal worden gerecycled? Het is ontzettend belangrijk om bewust met je afval om te gaan. Grondstoffen zijn immers niet eindig, maar schaars. Op een gegeven moment raakt alles op. Daarbij vraagt de delving van deze grondstoffen veel van ons klimaat.  Als we dus nú zuinig met ons afval omgaan, kan dat de komende generaties enorm helpen.

Recyclen, wat is dat nou precies?

Recyclen is het opnieuw gebruiken van materialen. Het (afval)product wordt hierbij verwerkt, waarna er iets nieuws van gemaakt kan worden. De voordelen van recyclen zijn natuurlijk dat het grondstoffen uitspaart én dat het minder energie kost dan het maken van geheel nieuwe materialen. Daarnaast is het van groot belang dat we aan het milieu denken. Door in producten gerecycled materiaal te verwerken kan er veel CO2-uitstoot voorkomen worden, waardoor recyclen direct bijdraagt bij aan een schoner milieu.

Wat kan allemaal gerecycled worden?

In de moderne wereld van nu, worden steeds meer producten gemaakt. Ontzettend veel soorten afval kunnen gerecycled worden, veel meer dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan kunststof. Maar liefst 80% van de kunststof kan gerecycled worden, mits deze op een juiste wijze gesorteerd worden. Naast kunststof plastic kan ook hout, stenen, ijzer en nog veel meer gerecycled worden.

Waarom is het belangrijk om afval te scheiden?

Afval scheiden levert veel op. Materialen zoals bijvoorbeeld plastic kunnen voor een groot deel worden hergebruikt. Waardoor grondstoffen, energie en geld worden bespaard en onze afvalberg wordt verkleind. Het is dan ook een misvatting dat kunststof afvallen geen financiele waarde meer hebben. Ons kunststof wordt namelijk weer hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Het hergebruiken van materialen helpt ook mee om de uitputting van grondstoffen en aarde te voorkomen!

Wanneer kan afval gerecycled worden?

Om gescheiden afval opnieuw te kunnen gebruiken, mag er niet te veel bijmenging van andere materialen bij zitten. Het lukt bijvoorbeeld niet om plastic te recyclen als er veel papier of andere vervuiling tussen zit. Om een schoon eindproduct te waarborgen is het van belang om aan de bron te beginnen en afval gescheiden aan te bieden aan de afvalverwerker. Bij binnenkomst bij het recyclebedrijf (bijvoorbeeld bij Broeckx) volgt hierop een controle en worden de binnenkomende materialen ontdaan van eventuele bijmenging en vervuiling. Ook worden er bepaalde kunststoffen uit de partij gehaald om een homogene stroom te creëren. Pas als de partij helemaal schoon is kan deze worden omgezet in nieuwe grondstoffen en materialen.

 

Bij Broeckx Plastic Recycling BV wordt al het inkoopmateriaal gesorteerd in homogene stromen, waardoor het recyclebaar is. Daardoor zien wij het verwerken en opnieuw inzetten van de kunststoffen, op een verantwoorde en duurzame wijze, als onze verantwoordelijkheid. Dus ben je op zoek naar een oplossing op maat voor inname of op zoek naar materiaal? Neem dan contact met ons op.