Selecteer een pagina

Nieuws

Plastic, een grondstof?

Per jaar produceren we bijna 250 miljoen ton aan plastic. Dit is verdeeld over een oneindigheid aan verschillende producten zoals speelgoed, boodschappentasjes en zelfs cosmetica. Maar waarom is plastic een grondstof en waar kan dit voor worden gebruikt?

Productie van plastic

Plastic is goedkoop, gaat lang mee en kent eindeloos veel toepassingen. Sinds de jaren ’50 neemt het gebruik van plastic alleen nog maar toe. Iedere dag gebruik je veel producten die van plastic zijn gemaakt, of waar plastic in verwerkt zit. Plastic zit bijvoorbeeld in je telefoon, speelgoed en verpakkingsmateriaal. Ook rioleringsbuizen en regenkleding zijn vaak van plastic gemaakt. Voor al deze producten zijn weer verschillende soorten plastic. Zo heb je harde plastics, zachte plastics, doorzichtige plastics of juist plastics met kleur.

Wat is plastic precies?

Plastics bestaan uit zogenaamde polymeren; lange ketens van moleculen met veel koolstof. De meeste plastics (meer dan 99%) worden gemaakt uit aardolie, maar ze kunnen ook uit hernieuwbare bronnen worden gemaakt. Om plastic een gewenste eigenschap mee te geven, bijvoorbeeld buigzaam of juist hard, kunnen andere moleculen worden toegevoegd aan deze koolstofketen. Dit noemen we additieven.

Ieder voordeel heeft zijn nadeel

Als je dit zo leest, denk je dat plastic eigenlijk een wondermateriaal is. Het is licht, sterk, gaat lang mee, breekt niet gemakkelijk, houdt voedsel langer houdbaar en kan allerlei eigenschappen hebben (kleur of buigzaamheid). Tegelijkertijd vormen sommige voordelen van plastic ook nadelen. Neem het feit dat plastic zo lang meegaat. Als dit in het milieu terechtkomt, blijft het ook daar ontzettend lang liggen, met allerlei schadelijke gevolgen voor ecosystemen en dieren. En het feit dat plastics zo verschillend zijn, maakt het natuurlijk lastig om ze te sorteren en te recyclen in hoogwaardige secundaire grondstof.

Recycling van plastics

De meeste plastics zijn, in theorie, recyclebaar. Na gebruik kunnen ze gesmolten worden en daarna gevormd worden tot een nieuw (en dus gerecycled) product. Daarentegen kunnen sommige plastics, doordat ze gemengd zijn met andere kunststoffen niet gerecycled worden. Uiteindelijk gaat dat maar om 8% van de totale productie.

Broeckx Plastic Recycling BV sorteert deze kunststoffen en zet deze af bij recyclers waardoor kunststoffen opnieuw ingezet kunnen worden op een verantwoorde en duurzame wijze. Ook produceert Broeckx Plastic Recycling BV in samenwerking met partners producten die uit gerecycled materiaal bestaan. Op deze wijze kunnen we de keten van afval tot grondstof of product verzorgen. Ben jij op zoek naar een oplossing op maat voor inname of op zoek naar materiaal?

Broeckx Plastic Recycling BV biedt tal van mogelijkheden om het plastic afval in te zamelen en op te halen.